Aapjes kijken: achtergrond bij de foto’s

Berberapen in Ouwehands dierenpark

Afgelopen week ben ik gaan fotograferen in Ouwehands Dierenpark. Hoewel je in een dierentuin betrekkelijk dicht bij de dieren kan komen heb je toch wel een redelijke telelens nodig om de dieren beeldvullend in beeld te krijgen. Gewapend met een 100-400 mm lens kom je een eind maar vaak wil je de dieren toch net wat groter in beeld krijgen.

Mijn oplossing voor die dag: een 12 mm tussenring die ik tussen de lens en de camera heb geplaatst. Voordeel is dat je lens wat verder van de sensor af komt te staan waardoor het beeld groter op de sensor wordt geprojecteerd. Normaal worden tussenringen namelijk gebruikt voor macro opnamen. Nadelen zijn er ook: je kan ineens niet meer op oneindig scherp stellen. In de 100 mm stand kom je niet veel verder dat een meter of 2 wat meestal niet erg bruikbaar is. Bij 400 mm echter kan je tot ongeveer 25 meter scherpstellen wat voor de meeste dieren in een dierentuin prima bruikbaar is. De vlooiende Berberapen zaten op ongeveer 15 tot 20 meter afstand en konden zo prachtig in beeld worden gebracht (1/200 sec; f:5.6; iso 800; 400 mm + 12 mm tussenring).

En kom je ineens een Orang oetan tegen die je van heel dichtbij kan fotograferen: dan gebruik je gewoon de 100 mm stand om zo een indrukwekkend portret te krijgen (1/160 sec; f:5.6; iso 1250; 100 mm + 12 mm tussenring).

LeW_5D3_10911

Een ander nadeel is dat je wat minder licht op je sensor krijgt waardoor je met name in binnenverblijven er niet aan ontkomt de gevoeligheid van de sensor flink om hoog te zetten. De iso omhoog zetten moet je overigens toch doen omdat ook de kans op bewegingsonscherpte flink toeneemt. Dat je met een hoge iso instelling toch pakkende opnamen kan krijgen laat de foto van de gapende gorilla wel zien (1/40 sec; f:5.6; iso 4000; 200 mm + 12 mm tussenring).

LeW_5D3_11010

Geheugenkaart defect?

LeW_5D3_09289Tips om een defecte geheugenkaart te voorkomen EN om bestanden terug te halen als het eens fout gaat (ook voor USB sticks).

Bijna iedereen die ik ken weet dat een nieuwe geheugenkaart het beste vóór gebruik geformatteerd wordt in de camera waarin deze gebruikt gaat worden. Wat niet iedereen weet is dat veel problemen voorkomen kunnen worden door de geheugenkaart, na het legen van de kaart, opnieuw in de camera te formatteren. Het verwijderen van bestanden via de computer zorgt op den duur voor een hele grote kans op problemen. Gaat het toch fout, neem dan gelijk een nieuwe geheugenkaart om verder te fotograferen en gebruik recovery software om de bestanden van de defecte kaart weer terug te halen.

Wat is er aan de hand?

Elke bestandsdrager (dus een SD kaart, USB stick maar ook een harddisk) heeft een index tabel waar precies wordt bijgehouden waar een bestand staat. Verwijder je een bestand dan wordt de bestandsnaam iets aangepast waardoor de computer de plek op de geheugenkaart als ‘leeg’ ziet. In werkelijkheid staat het bestand er nog normaal op maar is de ruimte vrijgegeven om er nieuwe bestanden op te zetten. Als je vaak bestanden wist en er weer nieuwe opzet zal de geheugenkaart uiteindelijk een lappendeken aan bestanden bevatten waarbij sommige bestanden verdeeld over de kaart komen te staan (immers niet elk bestand past precies op de vrijgekomen plek). De index tabel wordt dan veel complexer omdat er niet alleen een begin en een eind van een bestand geregistreerd moet worden, maar ook het begin en eind van elk van de fragmenten van de bestanden. Raakt een index tabel beschadigd dan is de kaart niet meer te gebruiken voor de camera met alle gevolgen van dien. Door de geheugenkaart regelmatig (na elke keer dat bestanden zijn overgezet naar de computer) te formatteren zullen nieuwe bestanden keurig netjes achter elkaar geplaatst worden waardoor de index tabel overzichtelijk blijft en de kans op problemen klein is.

Gaat het toch fout dan kan met behulp van recovery software (wordt soms bij een geheugenkaart geleverd) de bestanden vaak weer teruggehaald worden. Let op : bestanden die verspreid staan opgeslagen op een kaart zijn vaak lastig te herstellen, een reden temeer om de kaart na elk gebruik te formatteren. Is een kaart al geformatteerd? Ook dan kunnen bestanden nog teruggehaald worden want alleen de index tabel wordt vernieuwd, de gegevens staan nog gewoon op de kaart. Echter (een deel van) de bestandsnaam gaat verloren, dus daar heb je mogelijk nog wat werk aan.

Heb je geen recovery software, kijk dan eens naar alternatieven die op het internet voorhanden zijn zoals de gratis versie van Recuva van Piriform (er is ook een betaalde versie maar de gratis versie voldoet prima voor een noodsituatie).

Zoals al eerder gezegd geldt het bovenstaande ook voor USB sticks. Het verschil met een geheugenkaart is echter dat bestanden met regelmaat erop gezet, overschreven of verwijderd worden. Het is verstandig om met enige regelmaat alle bestanden even te kopiëren naar de harddisk van je computer (handig want dan heb je ook een back-up voor het geval je de USB stick kwijt raakt) en deze opnieuw te formatteren waarna de bestanden weer teruggezet kunnen worden. Zo beperk je de kans op een crash van de bestandsdrager.