Workshop

LeW_5D3_09555Vandaag deelgenomen aan een fotoworkshop van Steven Ruiter. In de ochtend op zoek naar wisenten in de Kennemerduinen en in de middag op vossenjacht geweest. Ik heb genoten van een heerlijke dag in de buitenlucht en behoorlijk wat foto’s meegenomen.

Geheugenkaart defect?

LeW_5D3_09289Tips om een defecte geheugenkaart te voorkomen EN om bestanden terug te halen als het eens fout gaat (ook voor USB sticks).

Bijna iedereen die ik ken weet dat een nieuwe geheugenkaart het beste vóór gebruik geformatteerd wordt in de camera waarin deze gebruikt gaat worden. Wat niet iedereen weet is dat veel problemen voorkomen kunnen worden door de geheugenkaart, na het legen van de kaart, opnieuw in de camera te formatteren. Het verwijderen van bestanden via de computer zorgt op den duur voor een hele grote kans op problemen. Gaat het toch fout, neem dan gelijk een nieuwe geheugenkaart om verder te fotograferen en gebruik recovery software om de bestanden van de defecte kaart weer terug te halen.

Wat is er aan de hand?

Elke bestandsdrager (dus een SD kaart, USB stick maar ook een harddisk) heeft een index tabel waar precies wordt bijgehouden waar een bestand staat. Verwijder je een bestand dan wordt de bestandsnaam iets aangepast waardoor de computer de plek op de geheugenkaart als ‘leeg’ ziet. In werkelijkheid staat het bestand er nog normaal op maar is de ruimte vrijgegeven om er nieuwe bestanden op te zetten. Als je vaak bestanden wist en er weer nieuwe opzet zal de geheugenkaart uiteindelijk een lappendeken aan bestanden bevatten waarbij sommige bestanden verdeeld over de kaart komen te staan (immers niet elk bestand past precies op de vrijgekomen plek). De index tabel wordt dan veel complexer omdat er niet alleen een begin en een eind van een bestand geregistreerd moet worden, maar ook het begin en eind van elk van de fragmenten van de bestanden. Raakt een index tabel beschadigd dan is de kaart niet meer te gebruiken voor de camera met alle gevolgen van dien. Door de geheugenkaart regelmatig (na elke keer dat bestanden zijn overgezet naar de computer) te formatteren zullen nieuwe bestanden keurig netjes achter elkaar geplaatst worden waardoor de index tabel overzichtelijk blijft en de kans op problemen klein is.

Gaat het toch fout dan kan met behulp van recovery software (wordt soms bij een geheugenkaart geleverd) de bestanden vaak weer teruggehaald worden. Let op : bestanden die verspreid staan opgeslagen op een kaart zijn vaak lastig te herstellen, een reden temeer om de kaart na elk gebruik te formatteren. Is een kaart al geformatteerd? Ook dan kunnen bestanden nog teruggehaald worden want alleen de index tabel wordt vernieuwd, de gegevens staan nog gewoon op de kaart. Echter (een deel van) de bestandsnaam gaat verloren, dus daar heb je mogelijk nog wat werk aan.

Heb je geen recovery software, kijk dan eens naar alternatieven die op het internet voorhanden zijn zoals de gratis versie van Recuva van Piriform (er is ook een betaalde versie maar de gratis versie voldoet prima voor een noodsituatie).

Zoals al eerder gezegd geldt het bovenstaande ook voor USB sticks. Het verschil met een geheugenkaart is echter dat bestanden met regelmaat erop gezet, overschreven of verwijderd worden. Het is verstandig om met enige regelmaat alle bestanden even te kopiëren naar de harddisk van je computer (handig want dan heb je ook een back-up voor het geval je de USB stick kwijt raakt) en deze opnieuw te formatteren waarna de bestanden weer teruggezet kunnen worden. Zo beperk je de kans op een crash van de bestandsdrager.